top of page
180 JAAR FOTOGRAFIE

Met de tentoonstelling ‘Door de lens van de dorpsfotograaf’ wil fotoclub DIKA het verhaal brengen van de fotografen in Kapellen. Vroeger had immers elk dorp één of meerdere fotozaken, die een vertrouwd beeld waren in het straatbeeld. Men kon bij de fotograaf terecht om foto’s te laten afdrukken en filmpjes en ander fotomateriaal aan te kopen. De fotograaf verzorgde ook traditioneel het reportagewerk in het dorp. Communiefoto’s, huwelijksreportages en andere belangrijke momenten werden door de fotograaf vastgelegd. De tentoonstelling toont originele foto’s en objecten van de verschillende fotografen die in Kapellen hun zaak uitbaatten. Van Frans Hoelen - de eerste dorpsfotograaf uit 1901 - tot Célest Gazin die in 2006 de deur sloot van de laatste fotowinkel in het dorp.

 

De tentoonstelling brengt dit verhaal in een historisch kader, waarbij de evolutie van de fotografie doorheen 180 jaar weerspiegeld wordt aan de hand van een uitzonderlijke collectie historische camera’s en objecten van ‘Belgische’ makelij. Bekende en minder bekende figuren en merken zoals Louis Van Neck, Armand Le Docte, Narita en Gevaert passeren de revue. Bij een aantal van deze bijzondere camera’s maakten de leden van DIKA bovendien foto’s met modellen gekleed in historische kledij.

 

Ook de manier waarop er doorheen de tijd foto’s gemaakt werden, wordt in de tentoonstelling geïllustreerd. U kan zelf plaatsnemen in een fotostudio anno 1900, en het interieur van een fotozaak uit 1980 roept bij de wat oudere bezoekers zeker nog nostalgische gevoelens op. Een demo met natte-plaatcollodiumfotografie, een techniek uit 1860, toont dat ook vandaag nog deze oude fototechnieken niet vergeten zijn en zelfs leiden tot héél unieke resultaten.

 

Als u houdt van fotografie en een warm hart hebt voor de (lokale) geschiedenis,  dan mag u deze bijzondere tentoonstelling zeker niet missen.

Hebt u onze tentoonstelling gemist, of wenst u deze te herbeleven? Dat kan door hier te klikken, met dank aan SCANBIE.

Fotozoektocht/zomeractie 2019 was een groot succes:


DIKA dankt de vele enthousiaste deelnemers aan de zomerse fotozoektocht in het dorpscentrum van Kapellen! In samenwerking met maar liefst 51 handelaars, winkelcentrum Promenade en BELEEF! Kapellen werden oude fototoestellen in de etalages geplaatst. Via een bijhorende rebus kon volgende slagzin gevormd worden: "Ook na honderdtachtig jaar is de fotografie nog steeds springlevend". Verder waren er nog mysterieuze foto-zoekplaatjes en boeiende foto-opdrachten.

Op woensdag 9 oktober werden de 16 winnaars van deze drie onderdelen uitgenodigd voor de plechtige prijsuitreiking in het Gemeentehuis van Kapellen.

Volgende afspraak in januari 2020 voor de tentoonstelling in Expo-G:

"Door de lens van de Dorpsfotograaf"!

Hieronder tonen we enkele van de deelnemende foto's (winnaars en net-niet-winnaars).

Fotoclub DIKA en BELEEF! Kapellen vieren 180 jaar fotografie met een fotozoektocht in het dorpscentrum van Kapellen.

 

Logo 180 Jaar.png
Kodak Brownie Twin 20-3000.jpg
Louis Van Neck reiscamera - circa 1895.j

In 1839 stelde de fransman Louis Daguerre een revolutionaire nieuwe techniek voor aan de wereld … de fotografie was geboren!


180 jaar later is iedereen met een GSM op zak meteen ook fotograaf. Nog nooit werden er wereldwijd zo veel foto’s genomen als vandaag!  Helaas betekent dit niet altijd dat de kwaliteit van al deze foto’s er ook in dezelfde mate op vooruit is gegaan.

 

Om de creativiteit te stimuleren en de evolutie van de fotografie in een historisch kader te plaatsen organiseren fotoclub DIKA en BELEEF! Kapellen een fotozoektocht doorheen het dorpscentrum van Kapellen. Het parcours van deze zoektocht leidt de deelnemer langs enkele markante bezienswaardigheden. In de etalages van de winkeliers worden een aantal bijzondere en historische fototoestellen en objecten geplaatst die getuigen van 180 jaar fotografie-geschiedenis.

 

Op het parcours van de zoektocht zijn er ook enkele foto-opdrachten. De creatieve foto’s die ingezonden worden maken kans op een mooie prijs. En als u tijdens de zoektocht ook de rebus correct oplost, dan kan u één van de fantastische prijzen winnen die door BELEEF! Kapellen worden geschonken.

 

De fotozoektocht loopt tijdens de maanden juli en augustus. Bij de dagbladhandel Blauw Hof (Hoevensebaan) en ’t Park (Dorpsstraat) kan u een gedrukt exemplaar van de route en het antwoordformulier ophalen. Online kan u dit downloaden via www.dikafotografie.be/180-jaar-fotografie of www.beleefkapellen.be

 

Maak dus tijdens de zomermaanden zeker even tijd voor deze boeiende en creatieve zoektocht … en misschien wordt u dan wel als winnaar uitgenodigd op de prijsuitreiking in oktober!

 

Pagina einde
bottom of page